Nek-, Schouder- en Armklachten

Een zeurende pijn in de nek- of schouderspieren, een beperking bij het bewegen van je hoofd of arm, een loom gevoel in de arm of hand, tintelingen in de vingers… Het zijn allemaal klachten waarvan de oorzaak in de nek of schouderregio ligt. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je in je dagelijkse activiteiten steeds hinder en pijn ondervindt of zelfs een beweging of activiteit niet meer kan doen. Heb jij ook last van dit soort klachten? Ik kan je helpen de klachten weg te nemen of te verminderen.
Door het jarenlang dagelijks behandelen van Nek- Schouder-, Armklachten is mijn kennis van aandoeningen in dit gebied groot.

Bij een aantal aandoeningen is het stellen van een diagnose niet eenvoudig. Daarom onderzoek ik ook altijd de omliggende gewrichten. Alleen door een compleet gespecialiseerd onderzoek kan de juiste diagnose gesteld worden.

Denk je dat je klachten hebt zoals hieronder genoemd worden of heb je een andere klacht in de nek- schouder- en/of armregio twijfel niet en neem contact met mij op.

Nekklachten

Pijn in de nek, hoofdpijn en een zeurende pijn boven op de schouder(s) zijn de meest voorkomende klachten. De pijn ontstaat geleidelijk en kan in hevigheid toenemen. Deze pijn is vaak een gevolg van verkrampte spieren in nek- schouderregio. Deze verkramping kan door verschillende oorzaken optreden. Denk aan een verkeerde houding of langdurig in dezelfde houding zitten/werken, (beeldscherm/telefoon/ipad). Of een eenzijdige belasting bijvoorbeeld door het dragen van een tas op een schouder. Het hebben van spanningen en stress (geestelijke belasting) zorgt voor gespannen spieren en vaak vermindering van de nachtrust waardoor herstel minder goed mogelijk is. Het natuurlijk verouderingsproces van structuren kan ook een boosdoener zijn (slijtage of artrose genoemd). Naast pijnklachten zijn er ook andere klachten die voort kunnen komen uit de nek: Hoofdpijn, duizeligheid of oorsuizen, concentratiestoornissen, uitstralende pijn naar armen, krachteloosheid of moe gevoel in schouders of armen, tintelingen in handen of vingers.
Door de hoeveelheid aan klachten die kunnen ontstaan vanuit de nek is er geen standaard behandeling mogelijk. Na onderzoek zal bekeken worden wat jij als behandeling nodig hebt.

Schouderklachten

De schouder is een complex systeem van meerdere spieren en gewrichten. Klachten die veroorzaakt worden door een schouderprobleem kunnen daarom optreden op verschillende plekken. Dit kan variëren van de nek tot aan in de vingers. Bewegingsbeperking van de schouder hoeft niet alleen te komen uit het schoudergewricht zelf. De beperking kan ook heel goed komen door verminderde beweeglijkheid in andere, omliggende gewrichten(wervelkolom, schouderblad, sleutelbeen). Kracht vermindering in de arm kan komen door een zenuw aandoening of een spierscheuring.

Bij schouderklachten kan je denken aan:
  • Schouderinklemming
  • Slijmbeursontsteking/peesontsteking
  • Frozen shoulder
  • Zenuwletsel
  • Spierletsel
Schouderinklemming (Impingement)

Impingement betekent inklemming. Het schouderdak is de voorste rand van het schouderblad, dat boven en voor de schouderkop hangt.

Schouderklachten

Onder het schouderdak lopen structuren; slijmbeurs en pezen van spieren. Een inklemming kan veroorzaakt worden omdat structuren gaan zwellen of meer ruimte innemen. Ook het verkleinen van de ruimte als gevolg van een verhoogde stand van de schouderkop is mogelijk. Als dit gebeurt en je tilt je arm op worden de structuren door de schouderkop tegen het schouderdak gedrukt.

Schouderklachten

Dit veroorzaakt pijn bij het op schouderhoogte heffen van je arm. De pijn wordt gevoeld aan de zijkant van de schouder en in de bovenarm. Soms is er uitstraling tot in de vingers voelbaar. Per persoon kan dit erg variëren en is afhankelijk van de hevigheid van inklemming.
De behandeling richt zich op pijn vermindering, verbetering van de spierfunctie en het bevorderen van de beweeglijkheid van de schouder, -blad. Ook het uitvoeren van de beweging zelf (het heffen van je arm) wordt geoptimaliseerd (houding).

Slijmbeursontsteking (Bursitis)

Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs. Een slijmbeurs is een vochtzakje dat tussen een botstuk en pees ligt. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de pees bij bewegen beschermd wordt en de beweging soepel verloopt.

Een bursitis ontstaat meestal als gevolg van overbelasting. Bv een dag schilderen of tuinieren. Bij een bursitis zijn er duidelijke tekenen van een ontsteking aanwezig. De slijmbeurs is opgezwollen en voelt pijnlijk aan, de plek kan rood zijn en warm aanvoelen. Door de zwelling heeft de pees minder ruimte om te bewegen. Beweeg je je arm wel dan kan dit gepaard gaan met hevige felle pijn. De pijn wordt gevoeld rond de schouder.

Door onderzoek is goed te beoordelen of het gaat om een bursitis of een impingement.
De behandeling richt zich in eerste instantie op pijnvermindering. Als de pijn is afgenomen zal de beweeglijkheid en spierfunctie worden behandeld.

Frozen Shoulder

Letterlijk een bevroren schouder, is een aandoening van het schouderkapsel. Het kapsel zit om de kop en de kom van de schoudergewricht. Dit kapsel zorgt ervoor dat de kop en de kom bij bewegen op hun plek /bij elkaar blijven. Bij een frozen shoulder is dit kapsel te kort geworden als gevolg van een kapselontsteking. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een Frozen Shoulder meestal ontstaat in de leeftijdscategorie van 40-70 jaar. Soms ontstaat een frozen shoulder op jongere leeftijd. Echter komt dit dan vaak als gevolg van een schoudertrauma, Diabetes of schildklierklachten.

Klachten
De pijn kan langdurig en zeer heftig zijn. Ook deze pijn wordt gevoelt aan de zijkant van de schouder en in de bovenarm. Het stellen van een diagnose is in de begin fase vaak moeilijk omdat de pijnklachten erg overeenkomen met die van een schouderinklemming. Bij deze aandoening zie je dat de bewegingsuitslagen van het gewricht (in de loop de tijd )zijn afgenomen tot meer dan 50% in alle richtingen. Deze bewegingsbeperking heeft tot gevolg dat de arm, zowel actief als passief, naar voren niet verder gestrekt opgetild kan worden dan 90 graden (arm recht voor je op schouder hoogte). Het naar opzij optillen lukt niet verder dan 45 graden. De draaiingen zijn zo beperkt dat de hand nauwelijks op de bil gelegd kan worden. Terwijl het naar buiten bewegen van de hand vaak onmogelijk is.
De afname van de bewegingen geeft veel hinder bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten; het aan- en uitkleden , het afvegen van je billen, het slapen op je zij. Het zijn zomaar een paar voorbeelden maar de lijst van wat je niet meer kan is eigenlijk veel langer.
Je wordt noodgedwongen afhankelijk van omstanders omdat je zo beperkt wordt door de frozen shoulder.

De frozen shoulder kent 3 fases:

Freezing fase:
In deze fase is er toenemende pijn in de schouder en bovenarm, eerst alleen tijdens bewegen maar later ook in rust. Het begint meestal met een zeurend gevoel in de schouder/bovenarm, een gevoel van “kou op de schouder”. Patiënten worden ‘s nachts vaak wakker door de pijn. In deze fase is het vaak moeilijk om de juiste diagnose te stellen. Aan het einde van deze fase neemt de beweeglijkheid van het schoudergewricht geleidelijk af. (duur 10-36 weken)

Frozen fase:
Letterlijk de bevroren fase, het schoudergewricht gaat nagenoeg volledig vastzitten door een verkorting van het gewrichtskapsel. Als er bij plotselinge bewegingen pijn optreedt, dan is deze vaak zeer hevig en het duurt vaak minuten voor de pijn weer afneemt. Patiënten worden ‘s nachts vaak wakker door de pijn. In de loop van deze fase wordt de pijn minder. De beweeglijkheid neemt echter nog niet toe. (4-12maanden)

Thawing fase:
In deze fase zie je de beweeglijkheid van de schouder toenemen. Er wordt vaak alleen nog pijn gevoeld bij de eindstand van een beweging. Het schoudergewicht herstelt zich geleidelijk aan tot (bijna) volledig herstel. ( 9-12 maanden)

Al met al een langdurige kwestie. De behandeling zal gericht zijn op advies ten aanzien van dagelijkse handelingen, activiteiten/geven van leefregels. Het bevorderen van de beweeglijkheid in meerdere gewrichten. De hersteltijd van een Frozen shoulder zit tussen de 12-42 maanden. Het fijne is dat alle frozen shoulders herstellen. En heb je een frozen shoulder gehad…je krijgt het niet nogmaals in dezelfde schouder.

Herken je je klachten in de aandoeningen zoals hierboven genoemd staan of heb je een andere klacht in de nek- schouder- en/of armregio twijfel niet en neem contact met mij op. Door het jarenlang dagelijks behandelen van Nek- Schouder- Armklachten is mijn kennis in dit gebied groot.

Je kunt gebruik maken van het contactformulier.
Vind je bellen fijner … geen probleem! Mijn nummer is 06-12945804